de seizoenen, wij houden ervan! sinds vrijdag zitten we ingesneeuwd op de boerderij en vanochtend zijn de waterleidingen bevroren. die van de radiatoren gelukkig niet.

twee dagen stond ik met de schop – die ik een half jaar geleden in handen had, 35 graden, droogte alom, om de saffraanbedden dicht te gooien – de weg vrij te maken voor de sneeuwschuiver (die ook dienst deed bij het poten van de bollen). er ligt rond de 80 cm, elke dag komt de sneeuwschuiver van de gemeente langs maar we hebben geen passende sneeuwkettingen en zijn nog niet weggeweest. straks gaan we een poging doen.

de sneeuwschuiver met reddende engel giovanni (lees het blog op italianfood) die gister voor ons melk, groente, fruit, suiker en wijn meenam. we hakken hout en stoken veel, de kipjes leggen nog eieren. het brood bakken we zelf en met onze groningse piteba pers die we o.a. gebruiken voor het maken van walnoot olie, maken we pindakaas. mmm

gelukkig hadden we wat proviand in huis gehaald. we waren voorbereid maar als het dan zo ver is, de koudste winter sinds 50 jaar hier, dan is het toch spannend. mels school is sinds donderdag al dicht en ik kreeg vandaag een sms’je dat de burgemeester voorlopig het sluiten van de scholen heeft verordonneerd. de nonnen die de school bestieren (naast de juffen) zijn naar hun klooster vertrokken in ripatransone.

we maken wat mee kortom. van de droogste heetste zomer sinds tijden, naar de koudste winter met sneeuw zoals in het hooggebergte zoals ze op de radio vertelden vandaag. nu verder met sneeuw smelten op ons houtfornuis om de leidingen te ontdooien. foto’s volgen…