sinds we in italie wonen kook ik bijna elke dag iets nieuws. althans zo lijkt het. het is zo, de zilveren lepel is mijn grote vriend. ik ga uit van een groente (zeker nu ik sinds een maand geen vlees en vis meer eet). zoek die op achterin en kijk wat er allemaal mee te maken is. en dat is vaak veel. en lekker. handig zijn ook de algemene weetjes die staan vermeld bij de groente hoofdstukjes.

vandaag aubergine, want die moest op. en iets makkelijks, want het is zaterdag. en mels had een verzoek: pasta (verassend). okay, er is een recept met plakken aubergine en tagliatelle… maar ik heb geen zin in plakken maar een saus, alles in een pan, vind ik makkelijk. (er staan ook vaak maar een of twee pannen op het vuur als ik kook, als cas kookt daarentegen..) en zie daar mijn kookvrijheid.

en dan iets met kruiden omdat we allemaal verkouden zijn. wat verse rozemarijn, peterselie, salie en een laurierblaadje uit de tuin, beetje gemberpoeder en een gedroogde kruidenmix. gedroogde kruiden zijn, mits goed gedroogd en bewaard, intenser van smaak. en in principe net zo gezond. hierbij ook wat wilde oregano. hier uit het veld.

dus het werd: een saus met als basis een uitje, knoflook, wortel en selderij (de laatste krijg je altijd standaard als smaakmaker (odori) samen met peterselie) als je op de markt groente koopt. fruiten en dan blokjes aubergine, gezweet (want donkerpaars, bij de violette ronde is zweten met zout niet nodig). aanbakken, kruiden erbij, tomatensaus erbij. ik had nog een pot ingemaakte halve tomaten, staafmixer erin en klaar is de saus.  en dit lekker laten pruttelen, wat balsamico azijn en bruine suiker erbij..

hoe langer je laat pruttelen hoe intenser de tomatensmaak, mmm. ondertussen in een pan met water en zout een aardappel in blokjes opgezet. aardappels toevoegen aan pasta geeft net dat beetje extra aan een vegetarisch (of veganistisch) gerecht. dus niet alleen bij de pasta alla genovese.

alora en dan na lekker lang pruttelen roep je, butta la pasta (tegen jezelf in dit geval). ofwel gooi de pasta er maar in! en na enkele minuten (ik gebruikte heerlijke tagliatelle van campofilone) e pronta la papa! ofwel, het eten is klaar! naar smaak parmezaanse kaas erover of eventueel een mozzerella in blokjes. (naar idee van de risotto met aubergine uit de zilveren lepel, mmm)

[showtime]

en dat koken op hout gaat me steeds beter af. nu was alleen de pasta iets te lang gekookt. oja en ik doe de pasta met aardappel in een grote schaal (verwarmd met een beetje pasta water) en roer daar de saus door. lekker maar een schaal op tafel ;). dit berichtje zal in recept vorm verschijnen op onze recepten/saffraan site als eerste recept met een van onze toekomstige nieuwe producten. gedroogde kruiden! geniet met je eigen kookvrijheid!